21 ianuarie 2009

Despre inregistrarea SMS-urilor şi a e-mailurilor

 
Dupa cum ati auzit , "there goes our privacy". Acum o sa vada si altii cand trimit eu mesaj de noapte buna, sau mai stiu eu ce intrebari despre arta culinara (cred ca ne trebuie un nou limbaj ) ceva in gen "ASRT SITA" , sau nbsuvpspsts >> mnah mah, receptionati .... =)) sper ca am dreptul la opinie libera ? acum tre sa fiu atent si ce caut pe google, nu mai pot sa caut melodii cu GUTA ca poate afla prietenii mei ca nu mai sunt rocker .
   Ma intreb oare cum o sa stocheze atata volum? ca eu am 600 de sms acum, si al naibi sa fiu de las vreunu sa se piarda. Sper sa imi faceti un folder Floris, asa vreau sa se numeasca si sa stocati acolo tot ca si asa nu imi incap toate sms`urile pe telefon.... ma mai gandesc si la hackerii din ziua de azi :-" .... cred ca vor atenta la aceste servere .... deci nu m-ar mira faptul sa vad pe odc sms`urile prim-ministrului, sau ce pagini a mai accesat nu stiu care FITZA DE VITZA (care este)  , sau ca am cautat scobitori pe GUGL. Mai jos aveti atasat articolul publicat in ziarul Gandul.
   Va multumesc pentru atentie , si va astept sa va marcati opinia un sondajul de opinie de alaturi.
(trebuie sa mentionez ca persoanele mentionate mai sus sunt doar exemple fictive , am folosit doar numele sau statutul pentru a evidentia un GHEORGHE de un JOHN.


 
  
Operatorii de telefonie şi internet vor stoca, începând de azi, numerele de  t ale apelanţilor şi apelaţilor, localizarea acestora în momentul convorbirii, SMS-urile şi adresele de e-mail.

Nu se vor înregistra conţinutul comunicării şi informaţiile consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice
Începând de azi, toate datele referitoare la telefoanele, sms-urile, e-mailurile pe care le trimitem sau le primim şi istoricul personal al navigării pe internet vor fi colectate si păstrate minimum 6 luni de operatori. Gândul a aflat că Vodafone, Orange, Romtelecom, Cosmote, Zapp şi UPC sunt pregătiţi să ne urmărească orice mişcare electronică. Promulgată de preşedintele Traian Băsescu imediat (a doua zi) după adoptarea de către Parlament, în noiembrie 2008, legea urmăririi şi reţinerii datelor generate de furnizorii de comunicaţii electronice are ca justificare lupta antiteroristă.
Operatorii aveau şi înainte capacitatea tehnologică pentru a ne urmări electronic, la comandă, dar acum sunt obligaţi să o facă în stil grandios – pe toţi, tot timpul, fapt care îi obligă la investiţii suplimentare. Sunt obligaţi să realizeze baze de date şi înregistrări pe cheltuiala proprie, pentru a putea fi puse la îndemâna procurorilor, cu acceptul unui judecător – preşedinte de instanţă sau chiar în absenţa mandatului judecătoresc, în situaţii considerate de urgenţă. Dacă persoana suspectă nu este trimisă în judecată, datele nu se şterg imediat, ci se păstrează până la prescrierea răspunderii penale pentru presupusa faptă.
Se vor stoca, timp de 6 luni: numerele de telefon ale apelanţilor şi apelaţilor, localizarea acestora în momentul convorbirii, data şi ora apelului şi durata sa – pentru toate convorbirile efectuate în reţelele de telefonie mobilă şi fixă. De asemenea, se vor stoca (tot pentru o jumătate de an) sms-urile trimise, cu toate datele aferente disponibile (expeditor şi destinatar, data şi ora trimiterii, respectiv recepţionării).La rândul lor, furnizorii de internet vor stoca, începând din 15 martie a.c., pentru 6 luni, adresele expeditorului de mail şi a destinatarului (adresele IP dar şi adresele fizice), data şi ora la care ne conectăm la internet, data şi ora la care ne deconectăm.
Nu se vor înregistra conţinutul comunicării, informaţiile consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice.
Conform Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii există aproape 2.200 de furnizori vizaţi de prevederile Legii 298 din 2008. Aceştia trebuie să-si asigure interfeţe standardizate pentru colectarea datelor personale si păstrarea în condiţii de deplină securitate a acestora. Faptul presupune investiţii financiare solide, chiar dacă sumele cheltuite cu crearea şi administrarea bazelor de date sunt deductibile fiscal. Amenda pentru nerespectarea legii poate urca până la o jumătate de milion de lei, amenda minimă fiind 2.500 de lei. Pe de altă parte, nerespectarea secretului datelor personale, respectiv accesarea intenţionată sau transferul acestora fără autorizare se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani.
Operatorii vor avea bătăi de cap suplimentare, pentru că normele metodologice de aplicare a legii nu au fost încă elaborate, termenul limită fiind 18 februarie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza daca te tine