12 august 2008

Omul invizibil e cu un pas mai aproape de realitate

Cercetătorii americani finanţaţi de către armata SUA au construit un material care face ca lumina să ocolească diferite obiecte, cauzând astfel „dispariţia” lor.
 
   Atât soldaţii, cât şi diferite maşinării militare, precum tancurile sau navele de război, vor fi imposibil de detectat de către ochiul uman, promite o nouă tehnologie, dezvoltată de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea California din Berkeley, cu fonduri asigurate de către armata americană. Potrivit BBC Online, demersul îndreptat spre obţinerea invizibilităţii se află deocamdată într-o fază iniţială, ce cuprinde experimente desfăşurate la scară nanometrică, însă cercetătorii californieni sunt încrezători că vor reuşi într-o zi să facă să „dispară” obiecte mult mai mari.

Experimentul americanilor a implicat, în premieră, mascarea unui obiect tridimensional, mulţumită unui nou material obţinut în laboratoarele de cercetare.
   Până în prezent, se reuşise doar obţinerea invizibilităţii în cazul unor corpuri bidimensionale extrem de subţiri.

Oamenii văd obiectele deoarece acestea împrăştie lumina care le atinge, reflectând o parte din ea spre ochiul uman. Invizibilitatea pe care încearcă să o atingă cercetătorii se bazează pe devierea luminii în jurul unui obiect, la fel cum apa îşi face loc pe lângă o piatră aflată în mijlocul unui râu. Astfel, un privitor care se uită la un obiect învelit într-un material capabil de o astfel de performanţă vede de fapt lumina aflată în spatele acestuia, iar în acest fel se obţine dispariţia lui.

Inovativul material, cu care cercetătorii au pătruns taina invizibilităţii la nivel nanometric, face parte din categoria metamaterialelor, structuri obţinute pe cale artificială, care au „proprietăţi optice extraordinare, care nu se întâlnesc în natură”, după cum au spus cercetătorii în studiul lor, citaţi de LiveScience.com. Acestea pot modifica propagarea undelor electromagnetice, care includ şi lumina vizibilă, fiind alcătuite dintr-un amestec de materiale care intră în alcătuirea plăcilor de circuite, precum teflonul şi fibrele compozite, şi în diverse metale.
Infoportal
 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza daca te tine