07 februarie 2009

Filme de oscar

Am inceput anul cu filme bune, multe dintre ele deja premiate la Globurile de aur sau nominalizate la Oscar. Dintre cele mai cunoscute am vazut deja The Duchess (nominalizat la Oscar pentru categoria cea mai buna regie artistica), Wall-E (pentru categoria cel mai bun film animat) Australia (pentru categoria cele mai bune costume) cu Nicole Kidman, the Reader (pentru categoria cea mai buna actrita: Kate Winslet), ultimul acum cateva ore: Vicky Cristina Barcelona (nominalizat la Oscar pentru categoria cea mai buna actrita in rol secundar).
de Alexandrina Satnoianu




Sunt cinefila si pasionata de personaje feminine, bucuroasa sa aflu ca filmele care mi-au placut au fost si nominalizate la Oscar, asa ca, in asteptarea Galei de pe 22 februarie (www.oscar.com), relatez pe scurt impresii si astept comentariile voastre.

The Duchess - Dincolo de cruzimile sexuale ale filmului, este reprezentantiv pentru colivia de aur in care traiau femeile mai instarite din secolul XVIII. Vietile lor erau dictate de cromozomii spermatozizilor care le insarcinau: daca erau XY, atunci primeau un cec si toata lumea era bucuroasa, daca erau XX, repetau operatiunea pana le reusea, coplesite de o vina care nu era a lor. Chiar si asa, merita vizualizate si constientizate niste constrangeri de care ne-am eliberat si pe care le consideram revoltatoare, dar care, in variate forme, li se mai intampla multor femei din lume: isi pierd copiii in urma divortului pentru ca sotul este mai influent, isi pun increderea in prietene si acestea le tradeaza pentru diverse beneficii, etc. Una peste alta, e un film cu substanta, moralizator, dar crud, ducesa, dupa pararea mea, fiind slab interpretata. Cel mai bine ar fi sa il vezi cu o prietena, dar sa fie o fire puternica.

Wall-E prezinta dragostea din viitorul sumbru al omenirii dintre un robot proiectat sa comprime deseurile si o robotica de ultima generatie proiectata sa caute viata pe Pamant. Ca el gaseste o planta, ea o duce pe o statie orbitala in care s-au refugiat supravietuitorii de cateva sute de ani, comandatul hotaraste sa se intoarca cu oamenii sa replanteze pamantul, iar cei doi roboti se salveaza unul pe celalalt, fac din acest minunat film de desene animate un exemplu de curaj si de depasire a zonei de confort in care traim majoritatea timpului. Este perfect pentru o seara in familie.

Australia - M-a frapat ca Nicole a jucat acest rol care a presupus destul de multe scene periculoase insarcinata fiind. E cel putin la fel de curajoasa ca Lady Ashley si, din admiratie pentru regizorul Baz Luhrmann, a acceptat rolul fara sa citeasca scenariul. Lady Ashley a venit din Anglia la ferma de vite si cai cumparata de sotul ei in Australia cu gandul de a vinde Faraway Downs. Sotul ei este omorat (la propriu) de interese locale si atunci hotaraste sa mane vitele impreuna cu Drover (intre ei se leaga o poveste de dragoste) si alti cativa slujbasi, pana in port, unde aveau sa fie cumparate de armata. Intra in scena Nullah, un aborigen de 11-12 ani pe care il creste Lady Ashley si la care trebuie sa renunte pentru ca se credea ca aborigenii trebuie disciplinati de mici de preotii misionari. Un film cu actori puternici, imagini foarte frumoase, iubire, credinta, traditii, un adevarat Pe aripile vantului australian. De vazut cu partenerul sau partenera! 

   The Reader - un film emotionant, atat cat poate sa te emotioneze o gardiana de la Auschwitz, nemtoaica care a executat ordine si a lasat sa arda de vii 300 de femei doar pentru ca erau prizoniere si nu le putea lasa sa scape din biserica in flacari. Kate Winslet (a castigat deja Globul de aur pentru cel mai bun film) o interpreteaza exceptional pe Hanna Schmitz, o femeie matura care isi traieste aventura cu un minor, statutul de criminala fara sa ii puna prea mari probleme. Condamnata la inchisoare pe viata, se ambitioneaza sa invete sa scrie si lasa intr-o cutie de ceai toata averea ei singurei supravietuitoare din lagar. Michael Berg, interpretat de Ralph Fiennes, este neamtul interiorizat si inocent care nu i-a iertat niciodata Hannei complicitatea la regimul terorii. A acceptat sa o ingrijeasca cand iese din inchisoare, dar nu cu bucurie, nu vroia sa renunte la imaginea Hannei de dinainte de proces. 

Un film cathartic pentru o seara trista in care vrei sa iti pui viata in ordine, sa iti gandesti viitorul - doar daca te stii optimista si filmele nu te marcheaza prea rau.

Vicky Cristina Barcelona - vibrant, de atmosfera, un film care imprumuta mult din frumusetile Spaniei, peisajul suport pentru filmul lui Woody Allen in care ii distribuie pe Scarlett Johansson, Penelope Cruz si, pentru mine o necunoscuta, Rebecca Hall. Doua Prietene: Vicky (Rebecca Hall) si Cristina (Scarlett Johansson) hotarasc sa isi petreaca vacanta de vara la Barcelona, sub pretextul unei documentari pentru teza de disertatie pe o tema de identitate catalana. La un pahar de vin, dupa un vernisaj, accepta propunerea indecenta a pictorului Juan Antonio Gonzalo (Javier Bardem) si pornesc spre Ovieda, locul in care Cristina sufera o criza de ulcer, iar Vicky este sedusa de Juan Antonio. In Barcelona, Cristina se aventureaza intr-o relatie cu Juan, dupa ce acesta a convins-o pe Vicky ca e mai bine sa tine ascunsa idila lor din Oviedo. Intra in scena, mai exact in casa lui Juan si fosta sotie, Maria Elena (Penelope Cruz), devastata, dupa o incercare de suicid. Se formeaza un pasional menage-a-trois din care Cristina se retrage pentru ca isi da seama ca nu poate continua asa. Vicky se casatoreste intre timp si, in ciuda fanteziilor, ramane cu barbatul pe care l-a ales si care o iubeste. Se intorc in America dupa o bulversare a la Woody Allen.

Dintre toate filmele pe care le-am vazut am apreciat valoarea prieteniei la Ducesa, dragostea lui Wall-E pentru Eve, incapatanarea lui lady Ahley, hotararea Hannei de a invata sa scrie inainte sa moara, jocul actoricesc al lui Penelope Cruz. Caut si alte filme de Oscar si astept cu nerabdare ceremonia de decernare si anuntarea marelor castigatoare.
   Articol preluat de la : http://www.121.ro/

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza daca te tine