15 noiembrie 2008

Google Earth oferă călătorii în Roma antică

Google Earth depăşeşte perspectiva oferită de sateliţi pentru a crea o imagine a Romei antice. „Ancient Rome 3-D” oferă o simulare 3D a oraşului antic, din perioada în care se afla în culmea gloriei.

 
   Noul layer pentru serviciul de la Google le permite turiştilor care vor să călătorească virtual în timp, să zboare în jurul oraşului şi să dea zoom, pentru a explora structurile antice, aşa cum arătau la acea vreme, inclusiv Coloseumul, Forumul şi Circus Maximus. Ferestre de tip pop-up oferă informaţii istorice despre monumente, scrise de experţi.
Acesta este primul oraş antic încorporat în Google Earth şi a fost dezvoltat în colaborare cu cercetătorii de la University of California, din Los Angeles, şi University of Virginia.
Grafica se bazează pe Plastico di Roma Antica, un model care a fost creat de arhitectul italian Italo Gismondi şi pe care l-a finalizat cu trei ani înainte să moară, în 1974. (Modelul poate fi văzut la Museo della Civilta Romana.)
 
Digitalizarea proiectului a început în 1977 şi a durat 10 ani pentru a fi finalizată. Apoi a fost nevoie de o echipă de 15 persoane care au lucrat aproape un an pentru a transfera proiectul pe internet. Şi se pare că au reuşit.
„Ceea ce mă fascinează cel mai mult la acest proiect este acurateţea detaliilor în privinţa modelelor tridimensionale. Este o experienţă extraordinară să poţi admira monumentele, străzile şi clădirile Romei antice, cu ajutorul unei camere virtuale care te lasă să intri şi să vezi toate detaliile arhitectonice”, a spus Gianni Alemanno, primarul Romei, într-un post pe un blog de pe site-ul Google.
În condiţiile în care interesul publicului în privinţa Romei antice a explodat, în mare parte datorită unor filme precum Gladiatorul şi a unor emisiuni de televiziune cum este Roma, de pe postul HBO, Google promovează noul produs ca pe o unealtă educaţională şi i-a invitat pe profesori să realizeze planuri de lecţie inovoatoare, care să se folosească de noua funcţie.
În altă ordine de ide, Google a anunţat de curând că, după lansările recente în Franţa, Spania şi Italia, serviciul Street View este disponibil acum în şase ţări. Totodată, camerele Street View au fost postate în Noua Zeelandă

Sursa: CNET News

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza daca te tine