27 noiembrie 2008

România, a doua gazdă de hackeri din lume

   Conform unui studiu al companiei Symantec, ţara noastră a găzduit 13% din serverele ilicite din lume

Într-un an, din carduri au fost furate 7 miliarde de dolari
România ocupă locul doi în lume în ceea ce priveşte numărul serverelor utilizate pentru activităţi infracţionale în perioada 1 iulie 2007 – 30 iunie 2008. Astfel, conform unui studiu făcut de compania Symantec, ţara noastră a găzduit în perioada menţionată 13% din serverele ilicite, pe primul loc situându-se Statele Unite ale Americii (SUA), unde au fost înregistrate 41% din totalul serverelor de acest tip.
Diferenţa procentuală dintre serverele ilicite identificate în România şi SUA nici nu e mare, având în vedere că, la noi,  doar 2,25 milioane de persoane folosesc internetul, adică mai puţin de 10% din totalul locuitorilor, în timp ce în SUA internetul este folosit de 75 de milioane de americani, adică aproximativ 25% din populaţie. Chiar şi aşa, autorii studiului arată că dintre toate ţările Europei, în România, activitatea infracţională prin intermediul internetului a depăşit cu mult aşteptările. Germania se plasează pe locul trei, cu 11% din serverele ilicite identificate, urmată de Regatul Unit, cu 11%, şi Canada, cu 6%.
Informaţiile despre carduri şi conturi bancare, atracţii în economia subterană
Valoarea totală a bunurilor scoase la vânzare în economia subterană a fost de 276 de milioane de dolari, iar cele mai multe anunţuri de vânzare înregistrate, în proporţie de 31%, au fost cele de comercializare a informaţiilor cu privire la cărţile de credit. Această categorie a fost şi cea mai solicitată. Preţul informaţiilor varia de la zece cenţi la 25 de dolari pentru un card, în timp ce suma medie de pe carduri era de 4.000 de euro. Valoarea totală estimată a cardurilor care au fost golite este de şapte miliarde de dolari.
„Popularitatea datelor despre cărţile de credit se datorează uşurinţei cu care pot fi obţinute şi utiliza. Acestea pot fi folosite pentru tranzacţiile online, situaţie în care atât comercianţii, cât şi emitentul cardurilor respective au dificultăţi în a identifica tranzacţiile frauduloase”, a declarat Gabriel Tomescu, directorul reprezentanţei din România a Symantec.
A doua categorie de informaţii comercializate este cea referitoare la conturile bancare, care se vând cu preţuri între zece şi 1.000 de dolari, iar balanţa medie a acestora este de 40.000 de dolari. Popularitatea pentru astfel de informaţii se datorează şi faptului că un cont bancar poate fi golit complet în mai puţin de 15 minute. Valoarea totală a conturilor piratate este estimată la 1,7 miliarde de dolari.   (A.G.)
13% din serverele utilizate pentru activităţi infracţionale din întreaga lume se află în România

Studiul a fost realizat in STATELE UNITE ALE AMERICII si publicat de catre ziarul Gandul 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza daca te tine