04 iulie 2008

Aspid: bolidul britanic de 400 CP si 700 kg

Un constructor britanic va oferi spre sfarsitul anului un bolid de 400 CP.



Aspid este un nume complet necunoscut de majoritatea pasionatilor auto fie ei si britanici. Acesta este numele celui mai nou model dezvoltat de o firma de inginerie auto din marea Britanie si promite sa faca furori intr-un anumit segment de oameni care-si doresc adrenalina.



  Masina este un bipost, cu rotile plasate in afara corpului caroseriei, asemanarea cu Catterham fiind evidenta. Acest gen de masini, despre care nu se poate in nici un caz ca sunt practice, sunt cautate pentru senzatiile pe care le ofera.

Nici Aspid nu face exceptie. Masina este propulsata (deocamdata - pentru ca este posibil sa fie oferita si cu alte motoare), de un motor de 2 litri, oferit de constructor in doua versiuni, una aspirata si una  supraalimentata. In versiunea cu aspiratie naturala, motorul produce 270 CP, iar daca este montat si un compresor, puterea maxima ajunge la 400 CP. Tractiunea se face pe rotile spate, prin intermediul unei cutii de viteze manuale cu 6 trepte si a unui diferential cu alunecare limitata.






Poate nivelul de putere nu pare chiar impresionant, dar performantele sunt extraordinare si asta pentru ca masina nu cantareste mai mult de 700 kg. Cu un raport greutate/putere de 1,75 Kg/CP, Aspid accelereaza de la 0 la 100 km/h in 2,8 secunde, atinge 160 km/h in 5,9 secunde si ajunge la o viteza maxima de 250 km/h, limitata electronic.

Britanicii spun ca masina mai are si alte capitole la superlativ. De exemplu, franarea de la 160 km/h se face in doar 3 secunde, iar acceleratia laterala poate ajunge la 1,6 g (sunt multe supermasini care nu depasesc o acceleratie laterala de 1,3 g).




Aspid va fi disponibila spre sfarsitul acestui an, la un pret de pornire de aproape 100.000 euro.


Galerie imagini aici    




aspid

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Comenteaza daca te tine